Υπηρεσίες ιατρείου

Κωνσταντίνος Καραμπότσης

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος στην Αθήνα, στα Πατήσια
Στο πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο του Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου Κωνσταντίνου Καραμπότση στα Πατήσια αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο εύρος Μαιευτικών και Γυναικολογικών παθήσεων, μετά από την εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση και διάγνωσή τους. Τόσο ο ιατρός όσο και η ιατρική του ομάδα είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακόμα και τα πλέον σύνθετα προβλήματα. Οι τομείς υπηρεσιών που προσφέρονται στο ιατρείο του Ιατρού Κωνσταντίνου Καραμπότση και της ιατρικής του ομάδας:

Παρακολούθηση κύησης

Η νέα κατευθυντήρια οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αυξάνει τον αριθμό των επισκέψεων που έχει μια έγκυος γυναίκα με τους παρόχους υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της από τέσσερις σε οκτώ επισκέψεις.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη συχνότητα προγεννητικών επαφών γυναικών και έφηβων κοριτσιών με έναν πάροχο υγείας σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα παθολογίας κύησης. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες ευκαιρίες εντοπισμού και διαχείρισης πιθανών επιπλοκών. Οκτώ ή περισσότερες επισκέψεις για προγεννητική φροντίδα μπορούν να μειώσουν τους περιγεννητικές επιπλοκές.

Χρωμοσωμιακός έλεγχος εμβρύου

Οι προγεννητικές εξετάσεις μπορούν να προσδιορίσουν εάν το μωρό σας είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να έχει ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, πολλές από τις οποίες είναι γενετικές διαταραχές.
Αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει την αυχενική διαφάνεια (υπέρηχος ο οποίος γίνεται από 11 w μέχρι 13 w 6 d), εξετάσεις αίματος (Papp A) – εξέταση η οποία γίνεται από την 11 w εως 13 w 6 d, και προγεννητικό έλεγχο DNA (NIPT Test).

Β επιπέδου υπέρηχος

Το υπερηχογράφημα ανωμαλιών είναι μια λεπτομερής σάρωση του εμβρύου μεταξύ 20-24 εβδομάδων εγκυμοσύνης, προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες που θα βελτιώσουν την προγεννητική φροντίδα και θα παρέχουν πληροφορίες γέννησης για την καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης υπέρ της μητέρας και του εμβρύου.
Κατά τη διάρκεια αυτού του υπερηχογραφήματος, εξετάζουμε λεπτομερώς την ανατομία του εμβρύου, προσδιορίζουμε τη θέση του πλακούντα, εκτιμούμε την ποσότητα του αμνιακού υγρού, μετράμε την εμβρυϊκή ανάπτυξη και ανιχνεύουμε τυχόν δείκτες που σχετίζονται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό (πολύδυμες εγκυμοσύνες, προηγούμενος πρόωρος τοκετός, ανωμαλίες της μήτρας ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση τραχήλου), εάν ο μαιευτήρας το κρίνει απαραίτητο, γίνεται διακολπικός έλεγχος για τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας.
Το προγεννητικό υπερηχογράφημα αντιπροσωπεύει μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη σύγχρονη μαιευτική.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια πολύπλοκη σειρά διαδικασιών που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Είναι μια θεραπεία για τη στειρότητα, μια κατάσταση στην οποία δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο προσπάθειας για τα περισσότερα ζευγάρια. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της μετάδοσης γενετικών προβλημάτων σε ένα παιδί.
Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ώριμα ωάρια συλλέγονται από τις ωοθήκες και γονιμοποιούνται από σπέρμα σε εργαστήριο. Στη συνέχεια γίνεται μια διαδικασία για να τοποθετηθούν ένα ή περισσότερα από τα γονιμοποιημένα ωάρια σε μια μήτρα, όπου αναπτύσσονται τα μωρά. Ένας πλήρης κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης διαρκεί περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. Μερικές φορές αυτά τα βήματα χωρίζονται σε διαφορετικά μέρη και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος θεραπείας γονιμότητας που περιλαμβάνει το χειρισμό ωαρίων ή εμβρύων και σπέρματος. Μαζί, αυτή η ομάδα θεραπειών ονομάζεται τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Γυναικολογική λαπαροσκόπηση

Η γυναικολογική λαπαροσκόπηση είναι μια εναλλακτική λύση στην ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιεί ένα λαπαροσκόπιο για να εξετάσει την περιοχή της πυέλου. Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση απαιτεί συχνά μια μεγάλη τομή.
Το λαπαροσκόπιο είναι ένα λεπτό, φωτισμένο τηλεσκόπιο. Επιτρέπει στον γιατρό σας να δει μέσα στο σώμα. Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μπορεί να καθορίσει εάν υπάρχουν παθήσεις όπως ενδομητρίωση ή ινομυώματα. Μπορεί επίσης να είναι μια μορφή θεραπείας. Με μικροσκοπικά εργαλεία, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια ποικιλία χειρουργικών επεμβάσεων. Αυτά περιλαμβάνουν: αφαίρεση κύστης ωοθηκών, σαλπιγγική απολίνωση (η οποία είναι χειρουργική αντισύλληψη), υστεροκτομία.
Η λαπαροσκόπηση έχει γενικά μικρότερο χρόνο επούλωσης από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αφήνει επίσης μικρότερες ουλές. Ένας γυναικολόγος, γενικός χειρουργός ή άλλος ειδικός μπορεί να εκτελέσει αυτή τη διαδικασία.
Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, θεραπεία ή και τα δύο. Μια διαγνωστική διαδικασία μπορεί μερικές φορές να μετατραπεί σε θεραπεία. Μερικοί λόγοι για τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση είναι: ανεξήγητος πυελικός πόνος, ανεξήγητη υπογονιμότητα, ιστορικό πυελικής λοίμωξης.

Kολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική, ανώδυνη, εξέταση του τραχήλου της μήτρας η οποία γίνεται σε περίπτωση που το τεστ Παπανικολάου (πλακάκι ή κυτταρολογία υγρής φάσης Τhin prep) δείχνει αλλοιώσεις ή όταν ο μοριακός έλεγχος (DNA ή mRNA) HPV τεστ ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων δείχνει στελέχη HPV υψηλού κινδύνου, καθώς και για την παρακολούθηση γυναικών που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την εφαρμογή θεραπειών (Laser – Loop – Κρυοπηξία).
Η κολποσκόπηση γίνεται όπως μία απλή γυναικολογική εξέταση με τη χρήση μεγεθυντικού φακού που παρέχει το κολποσκόπιο, το οποίο δεν αγγίζει την γυναίκα. Η εξέταση διαρκεί 5-10 λεπτά και είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου εκτός και αν υπάρχει έντονη κολπική αιμορραγία, οπότε συνήθως πρέπει να αναβληθεί. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση κολπικών κρεμών πριν την κολποσκόπηση.
Η κολποσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση στη διάρκεια της κύησης.

Δίδυμη κύηση

Οι πιθανότητες να συλλάβετε δίδυμα, ένα είδος πολύδυμης εγκυμοσύνης, είναι χαμηλές. Τα δίδυμα συμβαίνουν φυσικά σε 1 στις 250 εγκυμοσύνες.
Ενώ ορισμένα δίδυμα μπορεί να μοιράζονται έναν πλακούντα και έναν αμνιακό σάκο, αυτό δεν ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των κυήσεων. Εδώ είναι τρεις μεγάλες πιθανότητες που υπάρχουν:
Δύο πλακούντες και δύο αμνιακούς σάκους. Μια δίδυμη κύηση με δύο πλακούντες και δύο αμνιακούς σάκους είναι η βέλτιστη δίδυμη κύηση, καθώς κάθε μωρό έχει τη δική του διατροφική πηγή και προστατευτική μεμβράνη.
Ένας πλακούντας και δύο αμνιακούς σάκους. Σε εγκυμοσύνες με έναν πλακούντα και δύο αμνιακούς σάκους, σίγουρα θα έχετε πανομοιότυπα δίδυμα. Επιπλέον, όταν τα μωρά σας μοιράζονται έναν πλακούντα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για επιπλοκές, όπως το σύνδρομο μετάγγισης δίδυμου σε δίδυμο. Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί στενά την εγκυμοσύνη σας για να ελέγξει για πιθανά προβλήματα.
Ένας πλακούντας και ένας αμνιακός σάκος. Αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος και σπάνιος τύπος δίδυμης εγκυμοσύνης. Οι εμβρυϊκές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν λόγω μπερδέματος του ομφάλιου λώρου ή ανισορροπίας σε θρεπτικά συστατικά, αίμα ή άλλα ζωτικά συστήματα υποστήριξης της ζωής.

Γυναικολογική ογκολογία

Η Γυναικολογική Ογκολογία προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση και τη χειρουργική αντιμετώπιση καρκινικών και μη καρκινικών (καλοήθων) καταστάσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Αυτά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, τον καρκίνο των ωοθηκών, τις μάζες της πυέλου, τον καρκίνο του κόλπου και τον καρκίνο του αιδοίου.

Καλέστε μας για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας

Ο ιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα έως Παρασκευή 18:00 – 21:00.

Scroll to Top